вул. Дашкевича, 34, оф.1

вул. Смілянська, 41

Офіс 1

вул. Дашкевича, 34, оф.1

Офіс 2

вул. Смілянська, 41

Чорногорія


ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ:
Чорногорія розташована в центральному Середземномор'ї, на півдні-сході Чорногорія межує з Албанією, на півночі з Хорватією, Боснією і Герцеговиною. Площа 13,8 тис.кв.км, населення 650 тис.чоловік. Протяжність морського узбережжя відпочинку Чорногорії (включаючи кілька маленьких островів) становить 293,5 км. Довжина сухопутних кордонів – 614 км: з Хорватією – 14 км, з Албанією – 172 км, з Сербією – 203 км (в тому числі з краєм Косово – 79 км), з Боснією і Герцеговиною – 225 км. На території Чорногорії знаходяться чотири національні парки, придатних для відпочинку: Біоградська гора (найстаріший в Європі незайманий ліс); Гірський масив Ловчен; Гірський масив Дурмітор (там знаходиться найвища гора країни – Боботов Кук 2522 м); Скадарське озеро.

КЛІМАТ:
На клімат Чорногорії впливають контрасти її рельєфу. Якщо на узбережжі переважає середземноморський клімат, який підходить для пляжного відпочинку, то в передгір'ях Чорногорії, на відстані всього пари кілометрів по прямій від берега моря, вже панує континентальний. Динарський гірський ланцюг Чорногорії з вершинами Орієн, Ловчен і Румія, поступово виростає над узбережжям, як велетенська завіса захищає прибережні райони відпочинку Чорногорії від впливу континентального клімату. Всього в Чорногорії чотири яскраво виражених кліматичних типи з різноманітністю мікрокліматичних різновидів.

ЧАС: відстає від київського на 1 годину.

СТОЛИЦЯ: Цетинє

ГРОШІ: Грошова одиниця Чорногорії – євро

ПАМ'ЯТКИ / ЕКСКУРСІЇ:
Каньйони

Поїздка проходить на автобусі через м. Подгоріцу в каньйон р. Морача з відвідуванням монастиря Морача (1252г.). Далі автобус везе вас в одні з найпрекрасніших місць Чорногорії - нац.парк Біоградсько озеро і каньйон р. Тари. Ми піднімаємося на найбільш високогірне поселення на Балканах – м. Жабляк, яке знаходиться в нац.парк Дурмітор. Вам просто необхідно побачити ці каньйони, краса цих місць ще нікого не залишала байдужим! Повернення в готель в 21.00

Цетинє-Ловчен - місто-музей, що завжди було культурним і духовним центром Чорногорії. У цьому місті ви відвідаєте королівський палац, Цетинський монастир, де зберігаються мощі Івана Хрестителя, а також ризницю монастиря. Далі поїздка проходить уздовж території нац.парка Ловчен. Відвідування мавзолею Негоша на висоті в 1672м., Звідки можна побачити близько 80% Чорногорії. Повернення в готель проходить по дорозі, з якої ви побачите красиву затоку світу як на долоні!

 

Скадарське озеро

Скадарське озеро-найбільше озеро на Балканах і в той же час нац.парк Чорногорії. Воно відоме своєю красою і це місце, де живе величезна кількість птахів, тому його ще називають пташиним аеродромом. Прогулянка на кораблику по самих мальовничих місцях зробить цю екскурсію незабутньої. І все це проходить із зупинками на купання, а на кораблі вас чекають частування. На березі озера вас чекає обід з неперевершеною рибою. Після повернення в готель ми відвідуємо прекрасний монастир Режевичі. Повернення в 16.00

Монастир Василя Острозького

Відвідування головної національної та релігійної святині Чорногорії Монастир знаходиться на висоті в 900м., Вирубаний в скелі. Поїздка проходить на автобусі.

Національне село

Ця екскурсія зможе показати вам побут і відкрити невелику частину культури і звичаїв цієї прекрасної країни. Ви зможете відвідати невелику церкву, яка розташована буквально на скелі, звідки відкривається прекрасний вид на затоку. На березі затоки, поруч з м. Херцег-Нови розташоване невеличке село, в якому вас чекають дівчата і хлопці в національних одягах. Вони виступлять з національними танцями, а після цього вас запросять в старий чорногорський будинок, де зможете покуштувати місцевої кухні. Гарна компанія в прекрасному місці не залишить Вас байдужими!

СУВЕНІРИ:
Це непогані місцеві вина. Кращим червоним вважається «Вранац»: досить терпке сухе або напівсухе, воно виготовляється з поєднання трьох сортів місцевого винограду. Найкраще біле - «Крстач». Як і по всьому Середземномор'ю, в Чорногорії поширена фруктова горілка – ракія. Місцева виноградна горілка називається «Крунак» або «Лоза», вона продається і в звичайних упаковках і в різноманітних маленьких сувенірних пляшках; на ринках можна купити якісний «домашній» варіант - «домаче». Трапляються настоянки на полині - «Паліновача», на інших лікарських травах - «Траваріца», на горіхах «Ореховача». Також в якості сувеніра з Чорногорії поширена «Сливовиця» - горілка зі слив, «Ябуковача» - яблучна і т.д. Пршут – це традиційний копчений окіст: його спочатку коптять на вугіллі, а потім довго висушують на вітрі. М'ясо стає дивно ароматним і майже прозорим на зрізі. Можна купити і шматочок і цілу свинячу ногу – скільки ви готові відвезти. Крім прошуто в Чорногорії можна купити оливкову олію і самі оливки – солоні і мариновані за домашніми рецептами. Ці оливки нічим не поступаються італійським і грецьким. Гарні місцеві селянські сири і медовуха. Головний сувенір Чорногорії - «капа» - кругла шапочка з червоним верхом: такі носять ів Чорногорії, і в Сербії, і в Хорватії. Це не просто красива частина національного костюма, патріоти вбачають в ній глибоку символіку: чорна окантовка - це скорбота за втраченим величі Сербії, червона верхівка - колір пролитої крові, а п'ять золотих смуг - це п'ять сотень років ярма. Шапку прикрашає або старий сербський герб – хрест і п'ять кресало, або сучасний чорногорський – коронований двоглавий орел, на грудях якого поміщений щит із зображенням лева. Ще один традиційний сувенір – всілякі керамічні вироби з написом «Montenegro». Це чашки, кружки, миски, тарілки, сервізи, глечики, графини самих різних форм і забарвлень. Чорногорія – православна країна. У ній безліч монастирів і є святині загальні для всього християнського світу – наприклад, чудотворна ікона «Троєручниця» в Троянському монастирі або Десниця святого Іоанна Хрестителя і частинка Хреста Господнього в Цетинському монастирі. Навряд чи ці покупки можна віднести до сувенірних, але факт залишається фактом – в Чорногорії можна купити якісний одяг італійських модельєрів за ціною значно меншою, ніж на Україні. Чорногорія близько від Італії: туди часто звозять залишки колекцій для розпродажів, так що в місцевих бутиках можна добре і недорого одягтися.

КУХНЯ:
Це коктейль з національних страв, причому не тільки чорногорських. Ви можете зустріти також італійську, грецьку і турецьку кухню, і знайомі гамбургери. Італійські спагетті, лазання і піца в чорногорському виконанні – це цікава знахідка. Наприклад, піца з місцевим в'яленим м'ясом (пршут) і іншою місцевою смакотою. Близькість моря передбачає наявність рибних страв і морепродуктів. Навіть ті, хто байдужий до риби, зможуть оцінити смак приготованих страв. Тут все свіже, Чорногорія додає в свої страви різноманітні спеції, що надає їм свій неповторний і вишуканий смак, і звичайно ж, аромат, який притягує як магніт. Наприклад, рибний гуляш з різних сортів риб. Або різні салати з дарів моря, мідії, креветки, вуха, закуска з форелі, риба на грилі з соусом з масла, часнику і петрушки. Як гарнір до риби подають відварну картоплю, блітву – різновид шпинату або паленту – страва з кукурудзяної муки. Традиційне в'ялення риби на сонці. Перед в'яленням велику рибу чистять і розкривають, як книгу. Її притискають за допомогою досочек, щоб вся вона була на сонці. Щоранку її умочують в морську воду, а коли сушка закінчується, коптять над вогнем і складають в паперові мішечки. Взимку її відварюють і їдять з овочами. Чорногорія – не тільки "рибна", але і "м'ясна" країна. Це і свинина, і яловичина, і баранина в різноманітті страв і видів. Часто готують їх з використанням каймака. Готується каймак просто, тому зазвичай його роблять вдома. Береться молоко, краще овече, наливається в плоску миску і ставиться в теплу піч години на три. Потім охолодити. Утворений верхній шар обережно видаляють, перекладають в інший посуд і злегка солять. У каймаку часто гасять баранину або курку – вони стають дуже ніжними. Краще м'ясо виходить якщо його загасити в металевому казані. А ще в Чорногорії дуже люблять шинку. Вважають, що найкраща шинка робиться в Негушах, містечко поблизу Цетиньї. Особливим смаком вона володіє тому, що свинину, призначену для виготовлення шинки, сушать високо в горах, де дуже чисте повітря. Там же, до речі, робиться і ніжний домашній сир.

КОРИСНІ ТЕЛЕФОНИ:
Поліція - 92

Пожежна охорона - 93

Швидка допомога - 94

Довідкова служба - 988

Точний час - 95

Допомога на автодорогах - 987

ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ В СЕРБІЇ І ЧОРНОГОРІЇ:
11000, Белград, вул. Славенського, 27

Тел .: + 381 (11) 397 8987, + 381 (11) 397 8997

Факс: + 381 (11) 397 8998

E-mail: emb_sm@mfa.gov.ua, office@ukrembassy.org.yu

Web: www.ukrembassy.org.yu

Хотите, перезвоним Вам?