Хорватія
Хорватія знаходиться між Середземним морем, Альпами і Панонією. На відміну від інших туристичних центрів, тут все розташовано близько один від одного, в радіусі всього лише ста кілометрів Ви можете побачити море, скелі, порослі лісом пагорби і родючі рівнини. Адріатичне море, безсумнівно, є найбільш відвідуваним туристами місцем, але внутрішня територія Хорватії також надзвичайно приваблива. Це країна рідкісних по красі лісів, Плітвіцьких озер, Ліке, лісового Гірського Котара, Славонських полів і річок, багатих рибою, мальовничих пагорбів Загір’я.
СТОЛИЦЯ – Загреб
ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ
Хорватія розташована на півдні Центральної Європи і заході Балканського півострова, простягається від самих східних кордонів Альп на північному заході до Паннонської низовини і берегів Дунаю на сході, центральна її частина припадає на гірський масив Дінари, а південна межа проходить по узбережжю Адріатичного моря. Межує з Угорщиною, Словенією, Боснією і Герцеговиною, Сербією та Чорногорією.
КЛІМАТ
В центральному регіоні країни помірно-континентальний з жарким і сухим літом і холодною і вологою зимою; в гірському регіоні прохолодне літо і холодна зима з великою кількістю снігу; на узбережжі Адріатичного моря середземноморський клімат з жарким і дуже сухим літом і теплою вологою зимою.
Середня температура січня: в центральному регіоні – від -1 до +3 градусів; в гірському регіоні від -5 до 0 градусів; на узбережжі 5-10 градусів тепла.
Середня температура серпня: в центральному регіоні 20-23 градуси; в гірському – 13-18 градусів; на узбережжі -23-26 градусів тепла.
МОВА
Хорватська (державна мова споріднена сербській). Практично у всіх готелях розуміють російську, німецьку, англійську, італійську.
РЕЛІГІЯ
Католики – 76,5%, православні – 11,1%, мусульмани – 1,2%, протестанти – 0,4%.
ЧАС
Відстає від київського на 1 годину
ГРОШІ
Грошова одиниця Хорватії – куна (банкноти – 1, 5, 10, 20, 100, 500, 1000), дрібна монета – липа.
ПРИРОДНІ УМОВИ ТА КЛІМАТ
Для узбережжя характерна велика кількість сонячних днів. Найкращий час для поїздки в Хорватію – з травня по вересень. Найоптимальніший час – вересень, так як в липні і серпні пляжі переповнені. У вересні ж, із закінченням відпусток і канікул, народу стає менше. Також гарний час – в жовтні і квітні, але в цей час ще може бути прохолодно для купання. Влітку вода прогрівається до 6°С. Середземноморський тип клімату з м’якою зимою і сухим літом (триває 5-6 місяців). Середня температура: моря влітку – 25°C, повітря – 30°C.
ПЛЯЖІ
Є різні: піщані, галькові, бетонні. У зв’язку з цим кожна людина може вибрати тут ідеальне місце для комфортного і приємного відпочинку. Завдяки тому, що сосни ростуть біля моря, при жарких променях сонця можна лежати в тіні цих дерев і не використовувати парасольки.
МАГАЗИНИ
Працюють: з 08:00 – 20:00. а в розпал сезону з 06:00 – 12:00 та з 17:00 – 22:00
СУВЕНІРИ
Шовкові чоловічі краватки («краваті»), мережива і сир «пашки» з острова Паг, оливкова олія, ювелірні прикраси з Рієки під назвою «морчич», висушена лаванда і лавандова олія, вишневий лікер «Мараськіно».
БАНКИ І БАНКОМАТИ
Банки працюють в будні з 07:00-19:00, в суботу – з 07:00-13:00; неділя та святкові дні – вихідний.
СВЯТА І НЕ РОБОЧІ ДНІ
1 січня – Новий рік; 6 січня – Хрещення; Великдень і пасхальний понеділок; 1 травня – свято Праці; Свято тіла Господня; 22 червня – День антифашистської боротьби; 25 червня – День державності; 5 серпня – День Перемоги і вітчизняної подяки; 15 серпня – Успіння Богородиці; 8 жовтня – День Незалежності; 1 листопада – День всіх Святих (всіх покійних); 25-26 грудня – Різдвяні свята.
КУХНЯ
Хорватія славиться чудовою морською кухнею. Тут готують різноманітну рибу, головоногих молюсків, раків, лангустів і устриць. Їх смак прекрасно поєднується з терпким ароматом місцевого розливного вина. Крім стандартної європейської кухні Хорватія пропонує свої найпопулярніші національні страви: із закусок – знаменитий далматинець або истринский пршут (в’ялене м’ясо), пашський або личський сир, овечий сир, славонський кулен (вид ковбасок), знамениті самоборські або загорські чешновки (ковбаски), свіжий сир зі сметаною. В континентальній частині Хорватії вибір м’ясних страв по-справжньому багатий, а особливими фірмовими стравами вважається індичка з кукурудзяним тістом, запечений молодий баранчик, запечена телятина, “штруклі” – рулет з сиром і сметаною. На десерт, крім згаданих штруклі, ви можете спробувати горіховий або маковий пиріг, листкові пиріжки з сиром або різними видами фруктів.
МИТНИЙ КОНТРОЛЬ
На хорватському кордоні немає особливого огляду, не потрібно ніякої спеціальної декларації ні при в’їзді, ні при виїзді. Іноземну валюту можна вільно ввозити і вивозити; національну валюту – до 15000 кун. Безмитно в країну можна ввести 400 сигарет або 50 сигар, або 250 гр. тютюну, 1 літр алкогольних напоїв. 1 кг кави або чаю, 50 мл парфумів або туалетної води для особистого користування. Мито на товари, кількість яких перевищує зазначені квоти, становить 50% їх митної вартості. Обов’язково декларується спортивне спорядження, електронна апаратура, відеокамера і відеомагнітофон. Собакам і кішкам в супроводі господаря необхідно мати Міжнародне свідоцтво від службового ветеринара про те, що з моменту щеплення проти сказу пройшло не менше 15 днів, але не більше 6 місяців. Повернення іноземним громадянам ПДВ, сплаченого при купівлі товарів на суму понад 500 кун. здійснюється при пред’явленні заповненого бланку «Податковий чек» (Tax cheque) при виїзді з країни.
ВІЗА
Для громадян України віза не потрібна. На кордоні немає ніякого особливого огляду, не потрібно ніякої спеціальної декларації ні при в’їзді, ні при виїзді.
ЕКСТРЕНІ І ДОВІДКОВІ НОМЕРА
поліція – 92; пожежна охорона – 93; швидка допомога – 94; допомога на автостраді – 987; загальна інформація – 981; прогноз погоди і стан на дорогах – 060, 520, в разі нещасних випадків на суші або морі викликати «Центр 112» по телефону 112.
ПОСОЛЬСТВО ХОРВАТІЇ В УКРАЇНІ
м. Київ, вул. Артема 51/50
Тел .: (044) 486-5862, 484-6943
E-mail: croemb@croemb.kiev.ua
Години роботи: 9.00-13.00, 14.00-17.30 (понеділок – п’ятниця)
Консульський відділ: 9.00-12.30 (понеділок – п’ятниця)